Információk a kamatváltásról

2019. április 18.

INFORMÁCIÓK A KAMATVÁLTÁSRÓL


A kamatkockázat mérséklése és a jövőbeni törlesztőrészlet kiszámíthatósága érdekében szerződésmódosítási lehetőséget biztosítunk az érintett ügyfeleknek a Magyar Nemzeti Bank 9/2019. (IV.15.) számú ajánlása (Továbbiakban:Ajánlás) alapján.

Az alábbiakban az egyes,változó kamatozású fogyasztói jelzáloghitel-szerződéssel rendelkező ügyfeleket érintő, a hitel kamatozásának módosítására vonatkozó lehetőséggel kapcsolatos információkat, legfontosabb tudnivalóit foglaltuk össze. A jelzáloghitel-szerződések kamatozásának módosítási lehetőségéről bővebben is tájékozódhat a Magyar Nemzeti Bank alábbi weboldalán,  az érintett szerződések módosításának menetéről pedig jelen weboldalon nyújtunk Önnek tájékoztatást.

Amennyiben az Ön jelzáloghitel-szerződése érintett, annak érdekében, hogy felelős döntést tudjon hozni,
kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbiakban foglalt tájékoztatást!

·        A kamatok változása az Ön számára akár jelentős kockázatot is jelenthet, mert ezeket nem lehet előre kiszámítani: a jövőben ezek nőhetnek és csökkenhetnek is. Ha csökkennek a kamatok, mérséklődik a törlesztőrészlet, ám ha a kamatoknőnek, az Ön által fizetendő törlesztőrészlet is emelkedik. Minél hosszabb ideig rögzített a kamat, az Ön törlesztőrészlete is annál tovább marad változatlan. Ha Önnek hosszú távon fontos a törlesztőrészlet változatlansága, kiszámíthatósága, akkor érdemes megfontolnia, hogy hitele kamatát szerződésmódosítással hosszabb távrarögzítse!

·        Bár a hosszabb távra rögzített kamatozású hitelek kamata jellemzően magasabb, cserébe azonban hosszabb időre védelmet nyújtanak a törlesztőrészletek esetleges emelkedése ellen.

·        Kérjük, vegye figyelembe, hogy egy esetleges kamat emelkedés utáni szerződésmódosításra a fenti tájékoztatásban foglaltaknál valószínűleg csak kedvezőtlenebb feltételekkel lesz lehetősége. Ezért – ha Önnek fontos a törlesztőrészlet hosszú távú változatlansága, kiszámíthatósága – még egyesetleges kamatemelkedést megelőzően érdemes minél hosszabb időszakra fixált kamatozásúra módosítani a hitelszerződést!

·        Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelenlegi szerződése szerinti változó kamat mértéke és törlesztőrészlete a jövőben akár kedvezőbben is alakulhat, mint a szerződésmódosítással elérhető kamat mértékeés törlesztőrészlete.

·        Ha pénzügyi lehetőségei nem teszik lehetővé a magasabb törlesztőrészlet vállalását, de szeretné a kamatkockázatot csökkenteni, akkor a megfelelő megoldás megtalálása érdekében kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!

A kamatkockázatról további információkat talál az Magyar Nemzeti Bank alábbi weboldalán.

Kik jogosultak a szerződésmódosításra, és mikor kapnak erről személyre szóló tájékoztatást?

Ön jogosult, amennyiben fogyasztói jelzáloghitel-szerződése

·        2015 február 1. napja előtt kötött,

·        változó kamatozású (referencia kamatlábhoz kötött, vagy 1 éves kamat periódusú piaci jelzáloghitel)

·        forint alapú, és

·        az ajánlás hatálybalépésének napjától számítottan 15 évet meghaladó hátralévő futamidejű (ezen ügyfelek az ajánlásban meghatározottak szerint legkésőbb 2019.szeptember 30-ig kapják meg a Bank „Tájékoztató levelét”), vagy

·        az ajánlás hatálybalépésének napjától számítottan 10 évet meghaladó hátralévő futamidejű (ezen ügyfelek az ajánlásban meghatározottak szerint 2020. január 31-ig kapják meg a Bank „Tájékoztató levelét”),továbbá

·        nincs fennálló fizetési késedelem, vagy

·        a fizetési késedelem mértéke nem haladja meg a 90 napot.

Az ajánlás nem terjed ki:

·        az állami kamattámogatás igénybevételével érintett kölcsönszerződésre,

·        a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjérőlszóló 2011. évi LXXV. törvény szerinti gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződésre valamint

·        azon átmeneti időszakra szólófizetéskönnyítést jelentő konstrukciókra, amelyeknél a fizetéskönnyítési időszak lejárata meghaladja a fentiekben meghatározott típusú jelzáloghitel-szerződésekre vonatkozó, továbbá a 2019. szeptember 30-igkiküldendő „Tájékoztató levél” megküldésének az időpontját. 

Szerződésmódosítási kondíciók:

Mi alapján került meghatározásra a szerződésmódosításban rögzített kamat?

A módosított kölcsönszerződésre irányadó új kamatkondíciókat a Bank az ügyfél által választott hosszabb kamatperiódus / fix kamatozás által objektive indokolt mértékben határozza meg az Ajánlás 6. Pontjában foglalt maximum mérték figyelembe vételével.

Az egyes ügyfeleket érintőkonkrét kondíciókat a személyre szóló “Tájékoztató levelek” tartalmazzák.

 

Hogyan kérheti a szerződése módosítását? – Aszerződésmódosítás folyamata

  • Tájékoztató levél kézhezvétele
  • Szerződésmódosítási kérelem benyújtása
  • Szerződésmódosítás aláírása a bankfiókban
  • Közjegyzői okirat módosítása
  • Hitel törlesztése az újkondícióknak megfelelően


Kapcsolatfelvétel:

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatosan kérdése merül fel hívja a +36 (1/20/30/70) 325 3200 számot, ahol kollégáink készséggel állnak rendelkezésre. További hírek >>
Kérdései vannak?
Szívesen megválaszoljuk őket!
+36 1 301-5500
Lakossági Ügyfelek részére:
Intézmények, befektetők részére: